Gaziantep Ticaret İl Müdürü İsmail İNCESOY, Antep Fıstığında Yaşanan Stokçuluk Olayına El Attı.

27 Mayıs 2024


     Gaziantep’in Coğrafi işaretli tarım ürünlerinin başında gelen fıstıkta yaşanan stok krizine ilişkin duyarsız kalmadı. Fıstığın astronomik rakamlara ulaşmasının kent ekonomisine ciddi zarar verdiğini belirtti.
    Tabii kentimizin stokçuluk gibi bir söylem ile anılması imaj açısından da üzücü. Tedbir alınmazsa ithal fıstık gelmeye başlayacaktır. Bu da Antep fıstığının marka değerini olumsuz etkileyeceğini fıstık hali esnafına detaylı bir şekilde anlatıldı.
    Gaziantep ve Nizip fıstık halinde yapılan denetimde baklavalık boz fıstık (baklavalık) Ramazan Bayramı'na 10 gün kala baklavacıların talebi üzerine 900 liradan 1000 liraya çıkmıştır fiyat böyle devam ederken kurban bayramını yaklaşmasıyla tekrar baklavacılarda talebin artmasıyla 950-1000 lira olan fıstık 1250 liraya kadar satılmıştır 2024 mahsulü geçen yıla göre 4 kat daha fazla olduğundan  fıstık fiyatları düşecek böylece de baklava fiyatları da fıstıktan etkilenmeyecektir. Şu anda stoklarda yeni mahsule kadar mal var stokçuluk yapanlara rastlanılmamıştır. Piyasada yeterli derecede kırılmamış kabuklu  ve iç  fıstık satışa sunuluyor.
    Piyasadaki dalgalanmalar belli dönemlerde fıstığa talepten dolayı kaynaklanıyor mahsulün yeterli olduğu zamanlar bu dalgalanmalarda fiyat farkı fazla oluşmuyor mahsul az olduğu zaman daha çok oluşuyor şu andaki dalgalanmalar kısa süreliğine bir ay içinde yeni mahsul geldiğinde piyasa sakinleşecek , dengede olacak.